Skolelærere med mundkurv på?

Lørdag den 3. oktober gav Zune Holm i et læserbrev udtryk for, at lærerene i Silkeborg ikke måtte udtale sig om den nye skolestruktur. Det havde han fået at vide, da han deltog i et forældremøde på Virklund Skole.

Jeg håber, at der er tale om en misforståelse, da man som medarbejder selvfølgelig har ret til at udtale sig om et politisk forlag og de konsekvenser man ser, hvis det bliver gennemført.

I Justitsministeriets vejledning om offentliges ansattes ytringsfrihed står der i indledningen: ”Demokrati og åbenhed er grundlæggende værdier i den offentlige sektor, og det er derfor både naturligt og nyttigt, at offentlige ansatte gør brug af deres ytringsfrihed og deltager i den offentlige debat med viden og synspunkter.”

Hvis der er risiko for, at en ytring fejlagtigt kunne opfattes som udtryk for ansættelsesmyndighedens synspunkter, skal man i forbindelse med ytringen gøre opmærksom på, at man ytrer sig på egne vegne. Men ytringsfriheden sikrer, at offentlige ansatte har en vidtgående ret til at deltage i den offentlige debat også om forholdene på egne arbejdsområder.

Et forældremøde er ikke et offentligt møde og lærere er, når de deltager i et forældremøde, på arbejde og underlagt ledelsens beslutninger. Men jeg kan ikke forestille mig, at nogen skoleleder ønsker at give de ansatte mundkurv på, hvis forældre på et sådan møde spørger til de ansattes holdning til et politisk forslag, der endnu ikke er vedtaget, når det præciseres, at lærerne ytre sig på egne vegne.

Det er vigtigt og naturligt, at de offentlige ansatte bidrager med deres viden og synspunkter i den offentlige debat, og det bør være legitimt og velset, at ansatte viser interesse for og medvirker i debatten både offentligt og på arbejdspladsen.

Sådan er det selvfølgelig også i Silkeborg Kommune.

 

Emner

Målgruppe